Cytrynowe zawijańce
Dosyć dawno temu kupiłam silikonową formę z trzema zawijańcami... Po prostu mi się podobała :) Ostatnio przeglądając przepisy - patrzę - i oczom nie wierzę - ciasteczka z wykorzystaniem mojej formy! No nie mogłam się oprzeć, i oczywiście od razu je wypróbowałam :) Ciasteczka po upieczeniu mają biszkoptową, lekką strukturę i dosyć mocny, cytrynowy aromat. Fajna, słodka przekąska do popołudniowej kawki.
Składniki (na 8 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/3 szklanki śmietany
- 60 g masła
- skórka otarta z cytryny
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Następnie kolejno (ciągle ucierając) dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie już ładnie utarta dodawać pozostałe składniki. Na koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny.
Przygotować foremkę, a następnie przełożyć do niej ciasto, napełniając każdą komorę do 3/4 jej wysokości (fot.1). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Lekko wystudzone (najlepiej na kratce) posypać cukrem pudrem (fot.2).
drukuj przepis
5 komentarzy
Fantastyczne te foremki, cudne ciacha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuje bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńSuper foremka.ciasteczka też wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu :-)
Usuńwyglądają super :)
OdpowiedzUsuń