wtorek, czerwca 03, 2014

Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną



Kiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :) Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie. 

Ciasto:
  • 4 żółtka
    (w temperaturze pokojowej)
  • 130g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
    (w temperaturze pokojowej)
Beza:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku
Masa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 3-4 truskawki (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml wody + 6 łyżek wody
  • 60 g cukru
Masa śmietanowa:
  • 400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli ciasto, na to beza i płatki migdałowe. Najwygodniej jest, kiedy posiadamy dwie identyczne tortownice i od razu obie części przygotowujemy jednocześnie. Jeżeli nie - to składniki musimy podzielić na dwie części i najpierw upiec spód - a później górę ciasta.
Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Dodać aromat wymieszać. 
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemian z mlekiem dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice) i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. 
Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już sztywna,  stopniowo dodajemy całą porcję (lub połowę) cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy 2 (lub 1) łyżkę kisielu.
Ubitą pianę wyłożyć równomiernie na surowe ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. 

Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale idąc za radą autorki przepisu również odradzam lodówkę. Ciasto może się wtedy "zrosić" i beza nie będzie chrupiąca.


  drukuj przepis

5 komentarzy :

  1. Pyszności :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/?m=0

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, musiało smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, pięknie przełożony, ja robiłam bardziej tradycyjne ciacho, drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałami (,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam to ciacho - faktycznie pychota :) Z resztą ciasta wg przepisów Pawła Małeckiego przeważnie są smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je dawno temu...pysze było.

    OdpowiedzUsuń