poniedziałek, kwietnia 01, 2013

Wielkanocne babeczki waniliowe



Kiedy zobaczyłam słodkie, kurczakowe dekoracje - od razu wiedziałam, że muszę zrobić z nimi babeczki wielkanocne :) Bazą tych babeczek, są aromatyczne, waniliowe muffinki z lekkim kremem śmietanowym. Oczywiście można je udekorować dowolnymi dekoracjami cukrowymi - i tak nie wpłynie to na wyśmienity smak babeczek. Serdecznie polecam.

Składniki na 15 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
Dodatkowo:
  • dowolne dekoracje
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć (tylko do połączenia się składników).
Przygotować formę do muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości (fot.1).
Piec w 180°C przez 20-25 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz przygotować krem. Serek i śmietanka powinny być mocno schłodzone. Składniki na krem zmiksować razem na puszystą masę. Gotowym kremem ozdobić ostudzone muffinki (fot.2) a następnie udekorować dekoracjami cukierniczymi. Mi akurat udało się dostać tuż przed świętami cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a.

Źródło: babeczka.zuzka


  drukuj przepis

4 komentarze :

  1. JUMMY :)
    Przypominają mi Wiosnę , której jeszcze nie mamy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak... tak... przydałaby się już wiosna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na kurczaczki, z czego są wykonane?

    OdpowiedzUsuń
  4. To akurat... tak jak wspomniałam na końcu wpisu... były gotowe cukrowe kurczaczki Dr.Oetker-a. Takie mięciutkie pianki, z nadzieniem czekoladowym, obsypane cukrem. Mam nadzieję, że na stałe wejdą do sprzedaży :-)

    OdpowiedzUsuń