niedziela, marca 10, 2013

Zatapiane rogaliki



Już bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają one lekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi.

Składniki na 30 sztuk:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
Dodatkowo:

  • twarda marmolada do nadziewania (rzadka się nie nadaje)
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjąć z misy i obsypując lekko mąką uformować z niego kulę. Następnie kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą, która powinna przykrywać ciasto (fot.1). Odstawić. Gdy ciasto wypłynie (u mnie po około 1 godzinie) (fot.2), wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3) i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4). Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Gdy już wyrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Piec w temp. 180ºC przez około 15 minut do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. Witam, właśnie upiekłam rogaliki z Twojego przepisu. Użyłam marmolady z różą. Są przepyszne!
    To mój pierwszy drożdżowy wypiek i mam problem jak najlepiej przechować rogaliki do jutra?
    Pozdrawiam, dzięki za przepis. Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Ci smakują. Jeżeli chodzi o przechowywanie, to ja chowam je zawsze pod szklanym kloszem na paterze do ciasta,ale równie dobrze możesz umieścić je na talerzu przykrytym miską.

    OdpowiedzUsuń