Drożdżówki mocno kokosowe

by - listopada 21, 2012



Bardzo dawno nie robiłam nic drożdżowego. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś smakowitego przepisu na drożdżówki. Przeglądając setki zdjęć zahipnotyzowały mnie bułeczki na blogu mojewypieki :) Nie dość, że drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo.

Składniki na ciasto (6-7 dużych drożdżówek):

  • 300 g mąki pszennej 
  • 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży 
  • 125 ml letniego mleka 
  • 1 jajko 
  • 50 g roztopionego masła 
  • 30 g cukru 
  • szczypta soli  

Nadzienie kokosowe:

  • 1/2 puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • wiórki kokosowe do posypania   

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeżeli robimy drożdżówki ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba przygotować rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Kiedy już składniki się połączą, pod koniec ugniatania dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie kokosowe. Mleko wlać do rondelka, dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną, zamieszać. Chwilę pogotować, cały czas mieszając (Uwaga! Bardzo się przypala). Gdy zacznie gęstnieć dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych części (fot.1), z których uformować kulki  (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2), zwinąć jak naleśnika (fot.3). Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nie przecięty (fot.4). Spleść ciasto ze sobą (fot.5). Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę (fot.6). Tak przygotowane drożdżówki ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie, ponieważ mocno rosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut.  
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

7 komentarzy

  1. zrobię na pewno!! wyglądają pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idę robić:) Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Wyglądają niezwykle smakowicie! Ja niedawno robiłam drożdżówki z chałwą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj... Drożdżówki z chałwą brzmią bardzo smakowicie :-) Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny blog. Tego typu blogi inspirują mnie do utworzenia własnego blogu o ciastach, który właśnie został założony - i do pisania czas zasiąść:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi to słyszeć :) I oczywiście trzymam kciuki za Twój blog! Mam nadzieję, że da Ci on tyle przyjemności - ile mój daje mi :)

    OdpowiedzUsuń