poniedziałek, września 24, 2012

Pyszny torcik malinowy



Nie mogłam oprzeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik malinowy.

Składniki :
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 90 g mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 torebka galaretki malinowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać delikatnie do masy jajecznej. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, a następnie przelać do niej masę jajeczną (fot.1). Wyrównać. Piec około 15 minut w temp. 200ºC.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2), a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3). Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4).

Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego.


  drukuj przepis

3 komentarze :

  1. jestem zauroczona tym torcikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbowałam, jest pyszny i ślicznie się prezentuje, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To bardzo się cieszę :) I zachęcam do wypróbowania innych, moich przepisów...

    OdpowiedzUsuń