niedziela, lipca 01, 2012

Waniliowy sernik na zimno



Waniliowy sernik na zimno jest trochę nietypowy jak na tego typu serniki. Przede wszystkim ze względu na zastosowanie twarogu, a nie serka homogenizowanego, ale również na fakt, że piecze się w nim wyłącznie biszkopt a ser zostaje bez pieczenia. Masa serowa jest dosyć zbita, ale dzięki dodanemu budyniowi, jest bardziej delikatna. Ciekawe ciasto na letnie podwieczorki do kawy.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
Warstwa truskawkowa:
  • 600 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
  • szklanka naparu z czarnej herbaty
Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie po kolei dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera.
Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.

Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1). Chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń rozpuścić w mleku. Dodać do masy serowej i zagotować, do momentu aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherze. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (należy jedynie pamiętać - aby odłożyć odpowiednią ilość truskawek do udekorowania wierchu naszego sernika). Do masy dodać truskawki i żelatynę (fot.2). Dobrze wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na jak najcieńsze blaty. Odłożyć dwa najładniejsze - a resztę można zjeść :). Jeden z nich ułożyć na dnie tej samej formy, w której był pieczony - nie zapominając o wyłożeniu jej ponownie papierem do pieczenia. Skropić go dobrze połową wcześniej przygotowanego naparu z herbaty (fot.3). 3 łyżki masy serowej odłożyć do małej miseczki a resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4). Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.


  drukuj przepis

1 komentarz :

  1. Thank you for the article and beautiful it contains useful inform Web Designing ation and rare.

    OdpowiedzUsuń