środa, marca 14, 2012

Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny



W tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyplataniem koszyczka wielkanocnego – oczywiście z ciasta drożdżowego. Ciasto jest typowo chałkowe. Daje się łatwo modelować, nie klei się podczas pracy i jest bardzo smaczne. Trochę wygniatania, trochę cierpliwości - i zobaczcie jaki efekt :)

Składniki: 
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka do posmarowania ciasta
Najpierw połączyć letnią wodę z mlekiem. Do kubka włożyć drożdże, zalać dwoma łyżkami mieszanki wody z mlekiem, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na kilka minut. Do miski wbić całe jajko, dolać pozostałą wodę z mlekiem, oliwę, roztarte drożdże oraz dosypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dosypywać mąkę i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze przez chwilę a następnie, odrywać po kawałku i formować z niego wałeczki.

Przygotować szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około 22 cm. Przewrócić ją do góry nogami i zewnętrzną stronę miski owinąć dokładnie folią aluminiową. Teraz należy rozpocząć plecenie koszyczka. Najpierw układamy wałeczki pionowe (fot.1), a następnie rozpoczynamy wyplatanie elementów poziomych (fot.2) – wg takiego samego schematu jak wyplata się koszyki wiklinowe, czyli raz na wierzchu – raz pod spodem. Po zakończeniu wyplatania całe ciasto dokładnie posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało ładny, złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce. Następnie uformować brzeg koszyka. Na papierze do pieczenia narysować koło dokładnie o średnicy naszej miski, na której upieczony został koszyczek. Z ciasta zapleść warkocz i ułożyć go na narysowanym kole (najlepiej po zewnętrznej jego krawędzi, ponieważ w trakcie pieczenia brzeg koszyczka może nam się skurczyć) (fot.3). Ciasto posmarować żółtkiem i upiec w tej samej temperaturze, również do uzyskania złotego koloru. Teraz należy uformować ostatni element – czyli rączkę koszyka. Z ciasta zapleść jeszcze jeden warkocz. Ten warkocz ułożyć na papierze do pieczenia w poprzek wyłożonej nim blachy – tak aby był jak najdłuższy (fot.4). Posmarować go żółtkiem i upiec jak pozostałe części. Po wyjęciu z piekarnika, jak trochę przestygnie wygiąć go w pałąk, póki będzie jeszcze na tyle elastyczny, żeby zachować pożądaną przez nas formę.

Po całkowitym wystygnięciu, poskładać wszystkie elementy razem, łącząc je za pomocą kawałków wykałaczek.

Inspiracja: namiotle.pl


  drukuj przepis

3 komentarze :

  1. Jaki on jest śliczny a w sumie nie trudny pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżeli używam miski ze stali nierdzewnej, to folia aluminiowa jest mi potrzebna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym dała mimo wszystko, ponieważ to bardzo ułatwia ściągnięcie później ciasta z formy.

      Usuń