wtorek, kwietnia 16, 2019

Mazurek kokosowy z białą czekoladą



Dla mnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Więc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową, polewą z białej czekolady oraz dodatkiem dużej ilością bakalii.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 150 g masła 82 % (zimne - prosto z lodówki)
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • opcjonalnie: 1 żółtko (do posmarowania ciasta)
Masa kokosowa:
  • 300 ml śmietany 18%
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru 
Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka 
  • 1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
  • płatki migdałowe
  • suszone morele 
  • suszona żurawina
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt lub kwadrat (grubość około 7 mm) (fot.1). Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki (fot.2). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 30 minut do momentu zarumienia ciasta. Dla ładniejszego koloru, ciasto można dodatkowo posmarować rozmąconym żółtkiem.
Teraz czas na masę kokosową. Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto (fot.3)
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Jeżeli polewa za bardzo nam zgęstnieje można dodatkowo dodać odrobinę mleka.

Mazurka ozdobić morelami, płatkami migdałowymi, rodzynkami i wiórkami kokosowymi (fot.4)



  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz