poniedziałek, listopada 26, 2018

Muffinki korzenne z powidłami



Dzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką.

Składniki na 12 szt.:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
Krem śmietanowy:
  • 250 g serek mascarpone (schłodzony)
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1-2 słoiczka powideł śliwkowych

Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem (fot.1). Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie jednolita. 
Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 2/3 wysokości otworu (fot.2)
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować krem śmietanowy. 
Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstej masy. Wstawić do lodówki.
Kiedy babeczki będą już całkiem wystudzone, na środku każdej z nich, wyciąć otwór specjalnym narzędziem (fot.3) lub małym nożykiem. Następnie każdy z otworów dokładnie wypełnić powidłami śliwkowymi.
Krem śmietanowy wyjąć z lodówki, przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, i na wierzchu okrężnymi ruchami, wycisnąć krem na babeczki (fot.4). Przed podaniem gotowe muffinki wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.


  drukuj przepis

3 komentarze :