niedziela, października 07, 2018

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem



Ten przepis krąży po internecie, już od kilku lat. Czasami w zamian za brzoskwinie proponowane są jabłka... ale przepis na ciasto główne jest zawsze taki sam. Postanowiłam go wypróbować. Po upieczeniu ciasto jest dosyć zbite, ale dzięki dodaniu serka homogenizowanego jest miękkie i smaczne. Jedyna moja rada, żeby ciasto rozwałkowywać tak, żeby nie było zbyt grube - nawet kosztem tego, że zostanie nam trochę niewykorzystanego na następny raz :)

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 3 szklanki mleka 
  • 6 łyżek cukru 
  • 2 puszki brzoskwiń w zalewie

Zaczynamy od kruchego ciasta. Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło, można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i schować do lodówki. Drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut (grzanie góra-dół). Upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić.

2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka i wlać na gotujące się mleko. Gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący budyń wylać na spód ciasta (fot.2).
Brzoskwinie wyjąć z puszek i dokładnie odsączyć. Ułożyć na budyniu, jedną obok drugiej, dziurką po pestce do dołu (fot.3).
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować. Wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce (fot.4). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) i piec przez około 40 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.

Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz