poniedziałek, marca 12, 2018

Kruche ciasteczka - króliczki



Już dawno nie zamieszczałam żadnego słodkiego wpisu - ale przecież zbliżają się Święta Wielkanocne i pewnych uroczych wypieków z takiej okazji, nie mogę sobie odpuścić :) Zaczynam od słodkich króliczków, czyli delikatnych, rozpływających się w ustach kruchych ciasteczek z waniliowym posmakiem, udekorowanych lukrem królewskim.

Składniki na kruche ciasteczka (około 45 szt.):
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 opak. cukru waniliowego (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier królewski (1 porcja):
/do udekorowania wszystkich ciasteczek potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/
  • 30 g białka 
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
  • czerwony i czarny barwnik spożywczy

Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem a następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i powycinać kółka o średnicy 6 cm (fot.1). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2) i piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C, do momentu aż ładnie się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie możemy przygotować pierwszą porcję lukru. Zdecydowałam się podać przepis na mniejsze porcje, ponieważ nie grozi nam wtedy wyschnięcie lukru podczas pracy. Po skończeniu jednej porcji, możemy przygotować kolejne, w zależności od tego ile nam ich będzie potrzebne.
Cukier puder przesiać do miski. Dodać białko i sok z cytryny. Miksować mikserem ręcznym przez około 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący. Można regulować jego gęstość dodając więcej cukru pudru jeżeli będzie za rzadki, lub kilka kropel soku z cytryny jeżeli będzie za gęsty.
Najpierw ciasteczka pokryć jednolitą warstwą białego lukru (fot.3) i odstawić do zastygnięcia. Następnie dodać pozostałe szczegóły - noski (dodając minimalną ilość czerwonego barwnika), uszy i oczka, na których na koniec należy domalować źrenice czarnym barwnikiem spożywczym (fot.4).


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz