wtorek, grudnia 19, 2017

Szarlotka Świąteczna



Dziś polecam wyjątkową szarlotkę świąteczną. Jest to tarta na bazie idealnie kruchego ciasta, wypełniona aromatycznymi jabłkami na warstwie orzechowej, wzbogaconej mieszanką przypraw piernikowych. Wierzch szarlotki dopełniają delikatne gwiazdki z ciasta kruchego, które stanowią piękną dekorację tarty i nadają jej świątecznego charakteru.

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 210 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (reneta)
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto
Warstwa orzechowa:
  • 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy)
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść jednolite kruche ciasto. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę i włożyć do lodówki na około pół godziny. 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, na wierzch przełożyć jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając, gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.

Teraz czas na przygotowanie warstwy orzechowej. Orzechy rozdrobnić w melakserze, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę kandyzowaną (lub otartą skórkę z pomarańczy), rozdrobnić. Składniki można też posiekać na desce.

Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm. Posmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1). Dokleić brakujące miejsca.
Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki, aż do zużycia całego ciasta.
Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy (fot.2), później wyłożyć jabłka (fot.3), a na wierzchu rozłożyć gwiazdki (fot.4). Brzegi ciasta i gwiazdki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz