poniedziałek, grudnia 18, 2017

Pierniczki najeżone bakaliami



Ten przepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo ładny kolor. Nie wymagają leżakowania i po brzegi wypełnione są naszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość użytych bakalii w cieście, zachęcam do wycinania z ciasta prostych kształtów (kółek lub kwadratów).

Składniki na ciasto (około 40-45 sztuk):
  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g miodu
  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 g bakalii (ja wykorzystałam: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych suszonych moreli, 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych rodzynek)
Lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli soku z cytryny
Do małego rondelka wsypać cukier, zalać 60 ml wody. Gotować na średnim ogniu (nie mieszając), aż woda odparuje a cukier zmieni kolor karmelowy (należy uważać, żeby nie podgrzewać cukru zbyt długo, bo cukier może się spalić). Odstawić z palnika. Do karmelu dodać pozostałe 60 ml wody. UWAGA! Przy dolewaniu wody mieszanka mocno pryska. Pod wpływem wody karmel stwardniej. Dlatego, należy go ponownie podgrzać aż do rozpuszczenia. Płynny karmel zdjąć z palnika.
Do drugiego rondelka przełożyć miód i masło, podgrzać do rozpuszczenia się masła, dodać karmel, wszystko wymieszać, ostudzić.

Przygotować bakalie. Orzechy krótko podprażyć na suchej patelni, owoce suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (rodzynki również) (fot.1).

Gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika do większej miski, dodać mieszankę z miodem i jajko. Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietanie i od razu dodać do ciasta. Wsypać bakalie. Wszystko  wymieszać i zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem) (fot.2). Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty (fot.3). Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C (z termoobiegiem) przez 9-10 minut. Tuż po upieczeniu pierniczki są z wierzchu miękkie, więc najlepiej wyjąć jeden pierniczek i przełamać, żeby sprawdzić stan upieczenia i niepotrzebnie nie przedłużać czasu, co wpłynie na twardość i przesuszenie pierników. Upieczone pierniczki ostudzić na kratce, a następnie za pomocą pędzelka posmarować lukrem (fot.4) przygotowanym z cukru pudru, wody i odrobiny soku cytrynowego.
Przechowywać w puszce.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz