środa, kwietnia 12, 2017

Kolorowy Mazurek w kratkę



Mazurek w kratkę, to idealne ciasto do przygotowania nawet na ostatnią chwilę przed świętami. Jest bardzo proste do przygotowania - a bardzo efektowne. Wystarczy jednego dnia zagnieść kruche ciasto, drugiego upiec i dopełnić całość kolorowymi lukrami i gotowe :)

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 1 jajko

Do dekoracji:
  • 1 opak. gotowego lukru różowego (np. Dr. Oetkera)
  • 1 opak. gotowego lukru zielonego (np. Dr. Oetkera)
  • 1 opak. gotowego lukru niebieskiego (np. Dr. Oetkera)
  • 1 opak. gotowego lukru żółtego (np. Dr. Oetkera)
  • 1 opak. błyszczących perełek (np. Dr. Oetkera)

Żółtko oddzielić od białka. Białko będzie nam potrzebne później. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. 
Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć go do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkować resztę ciasta i wyciąć cienkie długie paseczki. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformować kratkę, paski ułożyć pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułożyć rant tak, aby ukryć końce kratki (fot.1). Całość posmarować białkiem. 

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut, do czasu aż się lekko zarumieni.

Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlać kolorowe lukry (fot.2), które wcześniej należy rozgrzać w ciepłej wodzie i ozdobić błyszczącymi perełkami.

Źródło: oetker.pl


  drukuj przepis

1 komentarz :