poniedziałek, maja 25, 2015

Tarta rabarbarowa z bezą



Co roku w sezonie owocowym staram się zrobić chociaż jedno nowe ciasto z rabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno wpadłam na przepis - który rozpoczynał się słowami "to jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :) 
Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam te słowa w 100%. Tarta jest przepyszna, a dzięki wymieszaniu rabarbaru z budyniem, kwaskowatość, która jest nieodłącznym smakiem tego typu ciast, ograniczona jest do minimum. Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z rabarbarem :)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 155 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 300 ml mleka
  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
Żółtka oddzielić od białek.
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, margarynę, 75 g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść razem. Ukształtować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rabarbar umyć i pokroić na drobniutką kosteczkę (rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80 g cukru (fot.1). Przemieszać i odstawić.
Budyń ugotować w 300 ml mleka. Rabarbar odsączyć z całej wody, która z niego wyciekła. Dodać do budyniu i wymieszać. 
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm lub wysoką formę na tartę. Natłuścić ją. Kruche ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim dno i bok formy, na wysokość około 3-4 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem (fot.2). Na ciasto wylać budyń z rabarbarem (fot.3) i podpiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto (fot.4) i piec dalej przez około 25 minut w temperaturze 160°C.

Źródło: domowe-wypieki.pl


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz