Sernik mak - kokos - brzoskwinie

by - maja 03, 2015



Za oknem mnóstwo barw... kwiaty kwitną całą paletą tęczy. Pięknie :) Nawiązując do trendów przyrody, postanowiłam upiec coś równie kolorowego. Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy przepis, który łączy w sobie wiele różnych smaków. Okazało się, że uzupełniają się one wprost idealnie. Jest to ciasto, które stanowi połączenie smaku kakao, brzoskwiń, sera z posmakiem śmietankowym, kokosa i maku. Takie wszystko w jednym :) Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao Nesquik

Składniki na masę serową:

  • 500 g białego sera (zmielonego 3x)
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła roztopionego

Składniki na masę makowo-kokosową:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki maku
  • 5 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń

Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1). 1/3 ciasta zamrozić a resztę schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia a następnie na dno wyłożyć równomiernie, warstwę ciasta z lodówki (fot.2). Rozgrzać piekarnik do temp.  200ºC i wstawić ciasto na 5 minut (tylko, żeby się lekko ścięło). Wyjąć z piekarnika.
Odsączone brzoskwinie pokroić w dość grubą kostkę i wyłożyć na cieście (fot.3)
Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie (fot.4).

Białka do masy makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową (fot.5).
Wyjąć ciasto odłożone do zamrażalnika i na wierzch zetrzeć je na tarce (fot.6).

Piec około 60 minut w temp. 180ºC (bez termoobiegu).

Inspiracja: martexsweetdreams 


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy

  1. Robiłam kiedyś to ciasto i niestety, pamiętam, że dużo bardziej zachwycił mnie jego wygląd niż smak. Jak dla mnie za dużo się w nim dzieje ;) Ale wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń