wtorek, kwietnia 21, 2015

Tarta Niebo



Zauważyłam ostatnio, że wprost proporcjonalnie do ilości liści na drzewach i kwiatów w ogródkach, narasta moja tęsknota za świeżymi owocami i straganami przepełnionymi kolorowymi darami natury... Póki co stwierdziłam, że małymi kroczkami czas już jednak przywitać sezon. I wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam.

Składniki na kruche ciasto:
  • 130 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
Krem z białej czekolady:
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady
Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
  • kilka dużych pokruszonych bez
Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść kruche ciasto. Następnie owinąć je w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny. 
Po tym czasie przygotować formę na tartę (z wyjmowanym dnem).  Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola).
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, a następnie usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.

Teraz czas na przygotowanie kremu z białej czekolady. Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być schłodzone (prosto z lodówki).
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym (fot.2). Na dżem wyłożyć gotowy krem z białą czekoladą (fot.3) i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy (fot.4).

Smacznego. Gwarantuję, że będzie smakowało :)

Źródło: mojeciacho


  drukuj przepis

4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. A jeszcze do tego ten krem z białej czekolady i bezy... mmmm. pycha! :) Polecam.

      Usuń
  2. też tęsknie.. truskawki, arbuz, czereśnie, już niedługo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę niebiańskie ciasto - biała czekolada, maślany spód i słodko-kwaśne owoce - boskie połączenie :):) Z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń