Migdałowe trójkąty

by - grudnia 20, 2013



Zawsze na święta Bożego Narodzenia lubię upiec sporą ilość różnorodnych ciasteczek, które później przechowuję w ozdobnych, metalowych puszkach. A gdy kogoś najdzie ochota na takie małe co-nie-co, wystarczy uchylić wieko pojemnika, żeby mieć zawsze pod ręką chwilę słodkiej przyjemności :) Migdałowe trójkąty, to bardzo kruche ciasteczka obficie wypełnione cytrusowymi i bakaliowymi aromatami, przełożone konfiturami morelowymi. Dzięki połączeniu trzech różnych rozmiarów trójkątów, tworzą bardzo efektowną formę piramidek. Serdecznie polecam!

Składniki na około 30 sztuk:
  • 200 g mąki
  • 150 g zmielonych migdałów
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g konfitur morelowych
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • 50 g cukru pudru do posypania
Z mąki z migdałami, skórką z cytryny, cukrem, żółtkami i masłem zagnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm i wykroić z niego trójkąty w trzech rozmiarach (fot.1). Ciastka przełożyć na blachę i piec około 10 minut.
Konfitury podgrzać w małym rondelku. Wymieszać z likierem i posmarować każde ciastko (fot.2). Po trzy trójkąty - od największego do najmniejszego - ułożyć jeden na drugim.
Na koniec każde ciastko posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy