Sernik chałwowy

by - października 28, 2013



Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.

Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%

Zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto było miękkie i elastyczne. Owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. 
Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.
Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać dokładnie pokruszoną widelcem chałwę i stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Całość jeszcze chwilę miksować a następnie wylać na podpieczony spód. Wyrównać powierzchnię. 
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą, a na drugim poziomie ustawić tortownicę z sernikiem. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. 
Kiedy nasz sernik dobrze wystygnie, polać go polewą chałwową. Aby ją uzyskać należy zmiksować pokruszoną chałwę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Ja do tego celu użyłam blendera ręcznego. Całość przelać do rondelka i lekko podgrzać, cały czas mieszając. Należy bardzo uważać, żeby nie przypalić polewy. Następnie wylać ją na zimny sernik. Wyrównać powierzchnię i wstawić sernik na około 12 godzin do lodówki.

Źródło: cafeamaretto


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

4 komentarzy

  1. Pięknie wygląda :) Sądząc po ilości chałwy w przepisie, musi być bardzo intensywny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie jest intensywnie chałwowy... ale za to nie jest mocno słodki, co akurat wpływa na jego korzyść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał smakować bosko! Bardzo lubię ciasta z chałwą :)

    OdpowiedzUsuń