niedziela, czerwca 09, 2013

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami



Przyszedł cudowny czas na rabarbarowe szaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców.

Składniki na największą blachę
z piekarnika:


Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 800 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180-200 g mąki pszennej
Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu wyrośnięcia (aż drożdże zaczną dobrze pracować).
Następnie do rozczynu dodać roztopione masło, pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1). Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2). Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.

Źródło: kuchnialidla


  drukuj przepis

2 komentarze :