poniedziałek, grudnia 10, 2012

Marcepanowe szachownice



Ostatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowatość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.

Składniki na około 20 szt.:
  • 200 g mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
  • 1 białko do łączenia ciasta
  • 100 g masy marcepanowej
  • 75 g konfitury z borówek
  • 100 g polewy czekoladowej
Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasta rozwałkować na placki grubości 1 cm, a następnie pociąć je na paski grubości również 1 cm (fot.1).
Zacząć układać szachownicę (najlepiej na małej deseczce, żeby później łatwo było przenieść całość do schłodzenia w lodówce). Ułożyć pasek ciemnego ciasta, posmarować bok białkiem za pomocą pędzelka, a następnie dołożyć pasek jasnego ciasta, ponownie posmarować bok białkiem i dołożyć pasek ciemnego ciasta. Teraz posmarować wierzch wszystkich trzech pasków białkiem i ułożyć na wierzchu, na przemiennie, paski ciasta, czyli tam gdzie było jasne układamy ciemne, a tam gdzie było ciemne układamy jasne (nie zapominając o smarowaniu boków białkiem). Ponownie smarujemy wierzch pasków i ponownie układamy na przemiennie paski ciasta.
W ten sposób uzyskaliśmy szachownicę 3x3. Ciasto razem z deseczką owinąć folią i wstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.
Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.
Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła. Po tym czasie można je przełożyć do blaszanego pudełka.


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. Rewelacja! Sporo pracy, ale piękny efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dodatkowo są naprawdę smakowite :)

    OdpowiedzUsuń