Christmas Cookies

by - grudnia 22, 2011



Christmas Cookies to takie magiczne ciasteczka, które przyrządza się jak drożdżowe - a na końcu smakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków.

Składniki na około 200 sztuk: 
  • 2 kostki margaryny
  • 75 dag mąki
  • 1 mały olejek zapachowy
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
Do posypania:
  • cukier puder
Całą margarynę roztopić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1), wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 180ºC, aż do momentu kiedy lekko się zarumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy