Serwetniki słodkie kurki

by - kwietnia 08, 2012



Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. A po skończonej uczcie, można je spokojnie zjeść.

Składniki na 6 szt.:
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g krokantu z orzechów laskowych
  • kilka sztuk suszonej żurawiny
  • kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2).
Piec 10-15 minut. Studzić na kratce.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy