czwartek, stycznia 26, 2012

Donuts pieczone w piekarniku



Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc. Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki, żeby wyszło ich troszkę więcej i zamiast cukru pudru do posypania zastosowałam różnokolorowe lukry. Efekt - rewelacja :)

Składniki na około 18 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 170 ml mleka
  • 50 g rozpuszczonej margaryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Do dekoracji:

  • lukier
  • posypki cukrowe

Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1).

Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2).



  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. 200 gram maki ile to szklanek? 120 g cukru pudru ile to w szklance?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczy skorzystać z jedego z licznych, ogólnie dostępnych przeliczników kulinarnych: np. http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag

    OdpowiedzUsuń