Marcepanowe talarki
Marcepanowe talarki, to bardzo ciekawe kruche ciasteczka, które są wypełnione masą żółtkowo-marcepanową. Dzięki dodaniu żółtek do marcepana, środek ciastek podczas pieczenia, przybiera intensywny, ładny żółty kolor.
Składniki na około 60 sztuk:
- 150 g mąki
- 75 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g marcepanu
- 40 g zmielonych migdałów
- 30 g grubego cukru
Mąkę szybko zagnieść z margaryną i z cukrem. Ciasto owinąć folią i wstawić na noc do lodówki.
Oddzielić białko od żółtka. Żółtka zagnieść z marcepanem, a następnie z masy uformować wałek o średnicy około 2 cm. Ponieważ wałek wychodzi dosyć długi można go podzielić na dwie części.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć wałek marcepanowy (fot.1). Ciasto zrolować i chłodzić przez około 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temp. 175ºC. Wałek ciasta obtoczyć w wysypanych uprzednio na suchą ściereczkę, zmielonych migdałach i grubym cukrze. Następnie pokroić w cienkie plasterki o grubości maksymalnie 4-5 mm (fot.2). Talarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut.
drukuj przepis
0 komentarzy