Buty Mikołaja

by - grudnia 22, 2011



Pierniczki można tworzyć w wielu różnych formach... w sumie ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Moja - dzisiaj pokierowała mnie w stronę niezbędnej części garderoby, każdego szanującego się Mikołaja :) - butów. Pierniczki wyrabia się szybko, więc przygotowanie tych ciasteczek, nie powinno nam sprawić żadnych trudności. Polecam :)

Składniki: 
  • 15 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczki sody
  • 1/3 torebki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 jajka
  • 2 łyżek mleka
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Na lukier do dekoracji:
  • 1 białko
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Przygotować szablon z bucikami (możemy narysować dowolny kształt, ważne jest jedynie to, żeby szablon wykonać ze sztywnego papieru lub cienkiego PCV) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce.

Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2). Miłej zabawy :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy