niedziela, listopada 21, 2010

Sernik tradycyjny



Sernik tradycyjny, to znane większości z nas przepyszne ciasto. Pomimo tego, że jest raczej ciastem ciężkim, to ma kremowy, delikatny smak i po prostu rozpływa się w ustach. Wierzch ciasta po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Składniki na kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Kasia
  • 125 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy
  • Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 
  • 100 g rodzynek skórka pomarańczowa 
Mąkę, cukier i cukier waniliowy posiekać z margaryną, dodać jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę (fot.1). Owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na min. 1 godz. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim spód - wcześniej wysmarowanej tłuszczem blachy. Ponakłuwać dosyć gęsto widelcem (fot.2). Twaróg wymieszać z utartym masłem lub margaryną. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru oraz cukrem wanilinowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz Sernix (fot.3). Wymieszać. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Dodać do masy pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Dodać również rodzynki i skórkę pomarańczową - obtoczone w mące. Masę sernikową nałożyć do tortownicy o wymiarach 25 x 25 cm (fot.4). Sernik piec około 90 min. Piekarnik gazowy lub elektryczny temp. 170 stopni (powinien być podgrzany).


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz