Tarta jabłkowa z ciasteczkami Lotus

by - listopada 08, 2025

Ta tarta to kwintesencja jesiennego deseru – połączenie maślanego, kruchego ciasta, miękkich, lekko karmelizowanych jabłek i charakterystycznego smaku korzennych ciasteczek Lotus. To wypiek, który od pierwszego kęsa otula ciepłem i aromatem, a jednocześnie zachwyca aksamitnym wykończeniem.
W środku kryje się pełna jabłkowej soczystości masa, wzbogacona cynamonem, wanilią i delikatnym akcentem budyniu, który sprawia, że nadzienie staje się bardziej spójne i kremowe. Pokruszone ciasteczka Lotus dodają całości przyjemnej słodyczy oraz charakterystycznej korzennej głębi – częściowo wchłaniają sok z jabłek, częściowo pozostają chrupiące, tworząc idealny kontrast.
Całość wieńczy lekki, puszysty krem Lotus z mascarpone, śmietanki i kremu ciasteczkowego, który nadaje tarcie elegancji i deserowej pełni. Cienkie smużki podgrzanego kremu Lotus na wierzchu tworzą ostatni akcent – minimalistyczny, ale niezwykle kuszący.
To tarta, którą można przygotować bez okazji, ale każda okazja staje się dzięki niej bardziej wyjątkowa. Aromatyczna, kremowa, chrupiąca – po prostu deser, do którego się wraca.

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 210 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa jabłkowa:

  • 750 g jabłek (np. Reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)
  • 150 g ciasteczek Lotus (drobno pokruszonych)

Krem śmietanowy Lotus:

  • serka mascarpone
  • śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki kremu Lotus
Dodatkowo:

  • kilka łyżek kremu Lotus na wierzch ciasta
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść szybko jednolite, kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na grubą kostkę. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, na wierzch przełożyć jabłka. Podgrzewać przez około 3-4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając, smażyć jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z proszkiem budyniowym.

Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu).

Przygotować formę to tarty o średnicy 23 cm i wysmarować ją dokładnie masłem.
Dno i boki formy wykleić, wykorzystując tylko ⅔ kruchego ciasta. Teraz na wyklejone kruchym ciastem dno, wysypać połowę pokruszonych ciasteczek Lotus. Wyłożyć masę jabłkową. Posypać resztą pokruszonych ciasteczek Lotus. Z reszty kruchego ciasta przygotować kruszonkę na wierzch, tarkując ciasto na tarce o grubych oczkach.

Piec przez około 50 minut do uzyskania złocistego koloru. Ostudzić.

Udekorować kremem śmietanowym (ubitym z z serka macarpone, śmietany kremówki i 2 łyżek kremu Lotus) oraz cienkimi smużkami oryginalnego kremu Lotus (przed polaniem, najlepiej wstawić go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, żeby był bardziej lejący).

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy