Ta tarta to kwintesencja jesiennego deseru – połączenie maślanego, kruchego ciasta, miękkich, lekko karmelizowanych jabłek i charakterystycznego smaku korzennych ciasteczek Lotus. To wypiek, który od pierwszego kęsa otula ciepłem i aromatem, a jednocześnie zachwyca aksamitnym wykończeniem.
W środku kryje się pełna jabłkowej soczystości masa, wzbogacona cynamonem, wanilią i delikatnym akcentem budyniu, który sprawia, że nadzienie staje się bardziej spójne i kremowe. Pokruszone ciasteczka Lotus dodają całości przyjemnej słodyczy oraz charakterystycznej korzennej głębi – częściowo wchłaniają sok z jabłek, częściowo pozostają chrupiące, tworząc idealny kontrast.
Całość wieńczy lekki, puszysty krem Lotus z mascarpone, śmietanki i kremu ciasteczkowego, który nadaje tarcie elegancji i deserowej pełni. Cienkie smużki podgrzanego kremu Lotus na wierzchu tworzą ostatni akcent – minimalistyczny, ale niezwykle kuszący.
To tarta, którą można przygotować bez okazji, ale każda okazja staje się dzięki niej bardziej wyjątkowa. Aromatyczna, kremowa, chrupiąca – po prostu deser, do którego się wraca.
W środku kryje się pełna jabłkowej soczystości masa, wzbogacona cynamonem, wanilią i delikatnym akcentem budyniu, który sprawia, że nadzienie staje się bardziej spójne i kremowe. Pokruszone ciasteczka Lotus dodają całości przyjemnej słodyczy oraz charakterystycznej korzennej głębi – częściowo wchłaniają sok z jabłek, częściowo pozostają chrupiące, tworząc idealny kontrast.
Całość wieńczy lekki, puszysty krem Lotus z mascarpone, śmietanki i kremu ciasteczkowego, który nadaje tarcie elegancji i deserowej pełni. Cienkie smużki podgrzanego kremu Lotus na wierzchu tworzą ostatni akcent – minimalistyczny, ale niezwykle kuszący.
To tarta, którą można przygotować bez okazji, ale każda okazja staje się dzięki niej bardziej wyjątkowa. Aromatyczna, kremowa, chrupiąca – po prostu deser, do którego się wraca.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 210 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
Masa jabłkowa:
- 750 g jabłek (np. Reneta)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)
- 150 g ciasteczek Lotus (drobno pokruszonych)
Krem śmietanowy Lotus:
- serka mascarpone
- śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki kremu Lotus
Dodatkowo:
- kilka łyżek kremu Lotus na wierzch ciasta
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać wodę. Za pomocą melaksera lub ręcznie zagnieść szybko jednolite, kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, powycinać gniazda nasienne. Pokroić na grubą kostkę. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, na wierzch przełożyć jabłka. Podgrzewać przez około 3-4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając, smażyć jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z proszkiem budyniowym.
Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu).
Przygotować formę to tarty o średnicy 23 cm i wysmarować ją dokładnie masłem.
Dno i boki formy wykleić, wykorzystując tylko ⅔ kruchego ciasta. Teraz na wyklejone kruchym ciastem dno, wysypać połowę pokruszonych ciasteczek Lotus. Wyłożyć masę jabłkową. Posypać resztą pokruszonych ciasteczek Lotus. Z reszty kruchego ciasta przygotować kruszonkę na wierzch, tarkując ciasto na tarce o grubych oczkach.
Piec przez około 50 minut do uzyskania złocistego koloru. Ostudzić.
Udekorować kremem śmietanowym (ubitym z z serka macarpone, śmietany kremówki i 2 łyżek kremu Lotus) oraz cienkimi smużkami oryginalnego kremu Lotus (przed polaniem, najlepiej wstawić go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, żeby był bardziej lejący).





















0 komentarzy