czwartek, kwietnia 23, 2020

Chałka z kruszonką pieczona w foremce



Mięciutka i puszysta chałka drożdżowa z delikatnie waniliową nutą, to idealny sposób na śniadanie. Ciasto z tego przepisu jest bardzo plastyczne i łatwo się formuje. Bez problemu można z niego zapleść piękną chałkę. Zdecydowałam się na upieczenie jej w foremce, żeby mieć idealną bazę do tostów francuskich :)

Składniki:
  • 480 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru (dałam 100 g.)
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka 3,2 %
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 1 łyżka roztopionego masła

Kruszonka:
  • 45 g mąki pszennej
  • 25 g masła śmietankowego
  • 30 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego

Do dużej miski przesiać mąkę i na środku zrobić dołek.
Przygotować rozczyn drożdżowy. Do kubka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru. Wszystko razem dobrze wymieszać, do momentu całkowitego rozpuszczenia drożdży. Kubek z drożdżami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże co najmniej podwoją swoją objętość, dodać je do mąki. Następnie do dołka wbić również jajko roztrzepane z mlekiem i masłem. Dodać sól, cukier i wyrobić ciasto przez 5-7 minut, aż będzie gładkie (ciasto będzie się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto ma podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Krótko je zagnieść. Podzielić na 4 równe części i uformować z nich wałeczki. 
Wszystkie wałeczki połączyć razem z jednej strony a następnie przeplatać je na przemian tworząc chałkę. Pierwszy wałeczek przełożyć nad drugim, pod trzecim i nad czwartym, i ułożyć go równo na samym końcu – jest to teraz czwarty wałeczek. W ten sam sposób zaplatamy kolejne warkocze, zaczynając ponownie od samego początku (od lewej strony), aż do wyczerpania ciasta. Końce chałki zawinąć pod spód ciasta. Bardzo przejrzysty film z instrukcją zaplatania chałki, dostępny jest tutaj.

Przygotować formę "keksówkę" o wymiarach 12 x 25 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i umieścić w niej uformowaną chałkę. Przykryć całość ściereczką i odstawić ją do napuszenia w ciepłe miejsce na około 40 – 60 minut.

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do małej miski i pocierać je między palcami, aż powstanie kruszonka.
Wyrośniętą chałkę posmarować roztopionym masłem, posypać kruszonką (nie musimy wykorzystać całości), i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec przez 25 – 30 minut, do momentu kiedy chałka ładnie się zarumieni.

Źródło (z niewielkimi zmianami): kuchennehity.blogspot.com 


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza