sobota, grudnia 21, 2019

Kruche ślimaczki z makiem



Idealne kruche ciasteczka o maślanym posmaku, z kompozycją maku, miodu i orzechów włoskich. 

Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 125 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opak. cukru wanilinowego (16 g) 
Masa makowa:
  • 300 g maku
  • 200 g cukru
  • 50 g miodu
  • 30 g masła
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 krople aromatu rumowego
Do smarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wsypać do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na około 1 godzinę do lodówki, do schłodzenia.

Teraz czas na masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zmielić 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość 4-5 mm (fot.1), posmarować masą makową (fot.2), zwinąć całość w roladę (fot.3), owinąć folią spożywczą i wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Największą blachę lub kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić je na 1 cm plastry. Ułożyć je na blaszce (fot.4). Wierzch ciastek posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.

Ciastka wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C (grzanie góra dół) przez około 30 minut.

Źródło: oetker.pl  (z moimi zmianami)


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Publikowanie komentarza