Kruchy placek z truskawkami

by - czerwca 19, 2019



Proste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :)

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy

Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki ajerkoniaku (można pominąć)
  • 200 g miękkiego masła

Na wierzch:
  • ok. 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe 

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na kruche ciasto. Wyłożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (fot.1) i zapiec w temp. 200ºC (grzanie góra-dół) do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić się (około 20-25 min.). Nie należy piec ciasta na brązowo, ponieważ będzie zbyt twarde.

2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkiem. Wlać miksturę do gorącego mleka i bardzo energicznie mieszać, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Zestawić z ognia. Przykryć folią spożywczą, tak żeby dotykała ona powierzchni budyniu (fot.2) i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dalej ucierać i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego wyczerpania (fot.3)
Gotową masę budyniową rozsmarować na kruchym spodzie (fot.4) i wstawić na trochę do lodówki. Następnie ułożyć na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki - lekko wciskając je w masę (fot.5). Na koniec wszystko zalać tężejącą galaretką (fot.6) i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.


Źródło przepisu: poezja-smaku.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy

  1. Tak wspaniałe ciacho zasługuje na towarzystwo pysznej i aromatycznej kawy!

    OdpowiedzUsuń