środa, marca 06, 2019

Sernik Banoffee z bananami i masą kajmakową



Wyjątkowy sernik, który powstał dzięki połączeniu przepisu na sernik i Banoffee Pie, czyli ciasto z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową.

Składniki na spód:
  • 120 g ciastek typu digestive
  • 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)
Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (ok. 400 g)
Dodatkowo:
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek ulubionej czekolady



Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dociskając palcami (fot.1). Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Teraz czas na masę serową. Bardzo ważne jest żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 
Jajka dokładnie roztrzepać mikserem. Dodać cukier. Zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej  serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać. 
Masę serową podzielić na dwie części, jedna powinna być o około 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej (fot.2) (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać (fot.3). Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć delikatnie formę z piekarnika i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie i łyżka po łyżce) (fot.4), wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.

Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Banany obrać, pokroić na cienkie plasterki i skropić lekko sokiem z cytryny (żeby nie ciemniały).
Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej (fot.5). Na górę sernika poukładać plasterki bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły (fot.6)
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Wyłożyć na banany (fot.7). Górę ciasta pospać kilkoma kostkami startej czekolady (fot.8)

Przechowywać w lodówce.

Źródło: mojewypieki.com


  drukuj przepis

2 komentarze :