niedziela, czerwca 25, 2017

Sernik z musem truskawkowym i bezami



Ponieważ sezon truskawkowy trwa właśnie w najlepsze, postanowiłam zrobić jakieś pyszne ciasto z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Przeglądając różne przepisy natrafiłam na blog panitereska.pl, a w nim na wyśmienity przepis na sernik z musem truskawkowym i bezami. Ale oczywiście musiałam nanieść kilka swoich poprawek :) Przede wszystkim zmieniłam ciasto na spód, ponieważ próbując wykonać je na podstawie oryginału, kruche ciasto z tak dużą ilością masła zaczęło mi spływać ze ścianek formy. Postanowiłam więc wykorzystać do tego celu niezawodną bazę ciasteczkową. Dodatkowo podwoiłam ilość białek do wykonania bezików na wierzchu. Resztę pozostawiłam bez zmian. Sernik jest przepyszny, delikatny, niezbyt słodki i wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki na spód:
  • 170 g ciastek Petit Beurre
  • 85 g rozpuszczonego masła
Masa sernikowa:
  • 500 g twarogu na sernik
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 ml śmietanki 30%
Warstwa truskawkowa:
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
Bezy:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
Do dekoracji:
  • płatki migdałowe 
Przygotować foremkę 10 x 25 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Za pomocą melaksera rozdrobnić ciasteczka na "piasek" i dodać do nich roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wyłożyć dno i boki formy. Wszystko mocno docisnąć i uklepać. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C (bez termoobiegu) i piec przez 6-8 minut. Kiedy spód się zarumieni wyjąć formę z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia (fot.1).

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder i śmietankę przełożyć do misy miksera. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową przełożyć na kruche ciasto (fot.2) i piec przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Truskawki umyć, a następnie zblendować na jednolitą masę. Masę truskawkową przełożyć do garnka, dodać cukier i rozmieszaną w kubeczku, mąkę ziemniaczaną z wodą. Ciągle mieszając podgrzewać, do momentu aż masa zacznie robić się gęsta. Jeszcze ciepłą masę rozłożyć równomiernie na serniku (fot.3). Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować bezę.

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 110°C. Białka i cukier ubić na średnich obrotach, do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Na warstwie truskawkowej wyciskać małe bezy (fot.4). Ciasto włożyć do piekarnika i piekłam przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Na koniec ciasto można udekorować płatkami migdałowymi.



  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz