niedziela, stycznia 15, 2017

Faworki z krupczatką



Jest karnawał - muszą być faworki! :) Jest to drugi przepis na faworki na moim blogu, tylko tym razem z użyciem mąki krupczatki. Dzięki temu uzyskamy faworki, tak kruche i delikatne, że należy sięgać po nie bardzo ostrożnie, żeby się nie połamały.

Składniki:
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g mąki krupczatki
  • 6 żółtek
  • 20 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 20 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 2 paczki smalcu (ale może być też olej)
Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo (10-15 minut). Im lepiej wybite, tym ładniejsze będą bąbelki na faworkach. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło. 

W dużej, dość wysokiej patelni roztopić smalec lub wlać olej. Podgrzać.

Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długość 7-10 cm (fot.1). Jeden z końców przewinąć przez otwór i pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt (fot.2).

Przed smażeniem sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę - wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie do góry, a wokół będzie pełno bąbelków - można smażyć. Należy również zwrócić uwagę, żeby tłuszcz nie był rozgrzany zbyt mocno, ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki. 

Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kłaść uformowane faworki (żeby zachować kształt). Smażyć z obu stron na złoty kolor (polecam drewniany patyczek do szaszłyków, żeby je przewracać). Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy już ostygną, oprószyć je cukrem pudrem.

Źródło: bakeandtaste


  drukuj przepis

4 komentarze :

  1. Wyglądają bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)

    leseratte.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Są pyszne i bardzo delikatne, jak prawdziwy chruścik :)

      Usuń
    2. Wypróbowałam i nie zawiodłam się! :p

      leseratte.blog.pl

      Usuń
    3. No to bardzo się cieszę :) I zapraszam po inne przepisy z bloga.

      Usuń