niedziela, grudnia 11, 2016

Drożdżowe rogaliki a'la Snickers



Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :)

Składniki na ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 120 g masła orzechowego
  • 150g masy kajmakowej
  • 150g kremu czekoladowego
Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki
Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1), aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Ja najczęściej do tego celu używam piekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu) (fot.2).

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3). Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego (fot.4). Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu (fot.5). Piec około 15 minut w temp. 180°C, do uzyskania rumianego koloru. Rogaliki układać w pewnych odległościach od siebie, ponieważ na pewno urosną podczas pieczenia.

Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do tego masło i śmietanę kremówkę. Masę mieszać co jakiś czas. Należy jedynie uważać, żeby polewy nie przegrzać, ponieważ może to skutkować tym, że czekolada zrobi się bardzo gęsta lub rozwarstwi się.

Rogaliki ułożyć na kratce i polać każdy przygotowaną polewą (fot.6). Orzeszki ziemne posiekać i posypać nimi wierzch rogalików.

  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz