niedziela, grudnia 18, 2016

Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy



Na wykonanie tych babeczek czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne mięciutkie, cynamonowe babeczki z kremem śmietanowym, na pewno wywołają uśmiech na każdej twarzy :)

Składniki na 12 babeczek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki zmielonego cynamonu
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki mleka
Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej
  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • duże precelki (na rogi)
  • oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice mogą być wykonane z roztopionej czekolady, lub namalowane rozrobionym w wodze barwnikiem spożywczym
  • wiśnie kandyzowane (na noski)
Bardzo ważne, żeby wszystkie składniki na babeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1). Wystudzić na kratce.

Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (fot.2).

Na koniec udekorować babeczki za pomocą draży i wiśni kandyzowanych (fot.3) i precelków (fot.4).

Źródło: mojewypieki.com


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz