poniedziałek, września 26, 2016

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami


Po ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami. 

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • duża puszka brzoskwiń w zalewie
  • dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. 
Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.

Teraz czas na masę budyniową. Z 2 szklanek mleka, odlać 3/4 szklanki i wymieszać w niej dokładnie mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło zmiksować razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę (fot.2). Ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3). Wyrównać. 

Udekorować dowolnymi owocami. 

Wierzch babeczek polać delikatnym kisielem przygotowanym z soku brzoskwiniowego i mąki ziemniaczanej (fot.4). Z puszki brzoskwiń odlać 1 szklankę soku. Przelać do rondelka 4/5 tej ilości. Zagotować. 2 niezbyt czubate łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać z pozostałą 1/5 częścią soku. Dokładnie żeby nie było grudek. Kiedy sok się zagotuje dodać naszą pastę mączną, zmniejszyć ogień i gotować (ciągle mieszając) do momentu, aż sok będzie przypominał delikatny, prawie przeźroczysty kisiel.


  drukuj przepis

9 komentarzy :

  1. Cudowne mini tarty. Na pewno je wypróbuję. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście są przeurocze! I na pewno pyszne. Masa budyniowa z owocami na tartach, to zawsze dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj są pyszne... są :) Polecam serdecznie.

      Usuń
  3. Wyglądają pięknie i domyślam się, że smakują równie dobrze! chętnie wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycające! Nie mogę się na nie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak te tarty pięknie wyglądają. Muszę spróbować ten przepis. Zapraszam do naszego sklepu internetowego www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń