Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową

by - lipca 24, 2016



Przepis na to ciasto pojawia się na wielu blogach kulinarnych, z dodatkiem różnych owoców. Ja zdecydowałam się na morele - składnik dosyć rzadko używany w ciastach owocowych - a przecież taki smaczny. Akurat na straganie dostałam bardzo ładne, duże owoce - więc nic innego tylko szaleć w kuchni :). Ciasto jest delikatne, mięciutkie i puszyste. Z zaproponowanych składników wychodzi duża blacha ciasta o wymiarach 23 x 35 cm. Polecam serdecznie.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (np. Kujawskiego)

Dodatkowo:

  • 800 g moreli
  • cukier puder do posypania

Zaczynamy od kruchego ciasta. Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (2/3 i 1/3 porcji). Każdą zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 35 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać (fot.1). Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest już wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, (łyżka po łyżce) wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Niewielką strużką wlać olej, dalej miksując do całkowitego połączenia. 
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę (fot.2). Wyrównać. Ułożyć ćwiartki lub połówki moreli, delikatnie wciskając je w pianę (fot.3). Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta (fot.4). Piec w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: przeslijprzepis.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

22 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zachęcam do wypróbowania przepisu - naprawdę nie jest skomplikowany :)

      Usuń
  2. Ciasto świetne, wygląda elegancko, a jeszcze lepiej smakuje:) robiłam z nektarynkami, zeszło w mgnieniu oka, a koleżanka poprosiła o przepis;) Udaje się za każdym razem, bez zaglądania do piekarnika, parametry pieczenia są idealnie dobrane. Ciacho na każdą okazję, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałam dodać, że już skomentowałam ten przepis ;) :D, no tak, ale ciacho jest bombowe !!!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  4. Przepis na to ciasto został skopiowany z przepisu Kwestii Smsku na ciasto z pianką i malinami. Wypadałoby napisać wbopisie, że mocno się Pani nim zainspirowała. Szanujmy naszą pracę, jako blogerzy. Widzę, że usuwa Pani komentarze, ale może warto przemyśleć sprawę i zachować się fair play. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto upiekłam ... I to nie raz a już kilkanaście razy (różne warianty zmieniałam owoce czy mus budyniowy np. O smaku czekoladowym). Jest wyśmienite! Ja, moi bliscy i przyjaciele pokochaliśmy je. Polecam💛

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło super dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć moreli z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Hejka Madzia, właśnie piekę twoje ciacho,już mi ślinka cieknie😉, czy zamiast moreli mogę następnym razem dodać jagody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Jak najbardziej. Z jagodami też jest pyszne i na 100% wychodzi :)

      Usuń
  9. Tak ciasto wyglada oblednie na zdjeciu. Wlasnie probuje ten przepis. Zastanawia mnie jedna rzecz. Szklanki sa rozne, prawda? Czy moglaby Pani podac bardziej precyzynie ilosc maki? W gramach na przyklad? Z gory dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do zakładki "Przeliczniki" w menu głównym na górze strony...

      Usuń
  10. Ciasto super zawsze się udaje już robię chyba z 10 raz z każdymi owocami ,a co najważniejsze wszystkim smakuje . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ważne skąd ma Pani ten przepis ale najważniejsze że przepis jest SUPER! . Jeśli ktoś nie robił tego ciasta to nie wie co traci . Robię to ciasto od dwóch lat jak znalazłam przepis ,już nie ma owoców z którymi nie robiłam znajomi mówią że jest znakomite , raz zrobiłam z rabarbarem , znajomi stwierdzili że nie jest dobre tylko że to jest RARYTAS ! Dziś robię z rabarbarem i jagodami . Będzie BĄBOWY RARYTAS !

    OdpowiedzUsuń