wtorek, grudnia 22, 2015

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką



Już po pierwszym kęsie, te babeczki wskoczyły natychmiast na listę moich bestsellerów :) Są prze-pysz-ne! Mięciutkie, aromatyczne, wypełnione jabłkami, krówkami i rodzynkami a całości dopełnia delikatna kruszonka z waniliowym posmakiem. Już sam opis mówi wiele, ale gwarantuję, że jak spróbujecie je chociaż raz - to najprawdopodobniej mi przytakniecie, że są nieziemskie :).
Tak więc, jeżeli macie przed świętami jeszcze odrobinę czasu - to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
  • 80 g rodzynek
  • 100 g drobno pokrojonych krówek 
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 3-4 drobno pokrojone krówki 
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.
Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1).
Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (fot.2)
Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać (fot.3).
Wierzch muffinek posypać kruszonką (fot.4), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika) przez około 22-25 minut.

Źródło: malacukierenka.pl


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. Krówki i jabłka to genialne zestawienie! Cudne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń