wtorek, czerwca 16, 2015

Lekki tort jagodowo-malinowy



Dziś kolejne ciasto dla miłośników letnich owoców. Wprost owocowe szaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta.

Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g mąki tortowej
  • 50 g stopionego, wystudzonego masła
Masa śmietanowo-jogurtowa:
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 ml gorącej wody
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g jagód lub borówek
  • 100 g malin
Dekoracja:
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 125 g jagód lub borówek
  • 50 g malin
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier puder, do momentu gdy na pianie zaczęły zostawać wyraźne ślady. Dodać żółtka i ucierać chwilę na wolnych obrotach. Odstawić robot. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na koniec  wlać masło i jeszcze raz wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Piec 15-20 minut. Wystudzić w tortownicy. 
Teraz czas na masę śmietanowo-jogurtowa. Galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Opłukać dokładnie owoce na sicie i zostawić do odsączenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodać porcjami bitą śmietanę, a  następnie wlać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodać osączone owoce i delikatnie wymieszać.

Upieczony wcześniej biszkopt pozbawić papieru i włożyć spowrotem do tortownicy. Bok tortownicy posmarować od wewnątrz delikatnie masłem i przykleić paski folii aluminiowej. Zalać masą śmietanowo-jogurtową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.

Przygotować galaretkę jagodową wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do schłodzenia. Do tężejącej galaretki dodać umyte owoce przeznaczone do dekoracji i wylać na wierzch tortu. Ponownie wstawić do lodówki.

Gdy torcik dobrze stężeje zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić paski folii aluminiowej. Przełożyć na talerz. Do czasu podania trzymać w lodówce.

Źródło: cafeamaretto

  drukuj przepis

3 komentarze :