Tarta ze Snickersami

by - stycznia 25, 2015



Lubicie Snickersy...? :) Ja - bardzo! Dzisiaj zaproponuje bardzo proste w wykonaniu ciasto, na bazie skruszonych markiz czekoladowych z bitą śmietaną, masą kajmakową - dopełnione drobno pokrojonymi batonikami Snickers. Poezja smaku :)

Składniki na spód:
  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g gorzkiej czekolady (połamanej)
  • 50-60 g masła (w temperaturze pokojowej)

Składniki na nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka dulce de leche lub gotowej masy kajmakowej (ok. 400 g)
  • 70 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
  • 3 Snickersy (po 60 g każdy)
  • 300 g śmietany kremówki 36%

Zaczynamy od przygotowania spodu tarty. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na mokry piasek. Najpierw lepiej dodać mniej masła (50 g) i sprawdzić czy masa daje się formować w palcach. Jeżeli jednak nadal bardzo się kruszy dodać pozostałe 10 g masła.
Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować ją masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy (fot.1). Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Serek Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową płynnej masy kajmakowej (lub dulce de leche) do uzyskania pełnej gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i nadal miksować do połączenia składników. 2 batoniki Snickers posiekać na drobniutkie, 2-3 mm kawałki (kosteczki) (fot.2). Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki (fot.3) i wyrównać. Ostatniego Snickersa posiekać i posypać na wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część masy kajmakowej rozprowadzić fantazyjnie na wierzchu tarty. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.


Źródło: mojewypieki


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy