wtorek, grudnia 23, 2014

Ciasteczka Samoas



A co powiedziecie na delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem karmelu i delikatnie uprażonych wiórków kokosowych - oblane przepyszną czekoladą? :) Hmmm... ciekawe - czy tak samo jak ja zarazicie się tym przepisem, znalezionym na blogu justataste.com :)

Składniki na ciasteczka:
  • 1 szklanka masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (510 g)
  • 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 
W jednej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać mąkę do utartego masła. W momencie, kiedy ciasto zacznie zbijać się w grutki, wyłączyć robot, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie.
Podzielić ciasto na dwie części. Owinąć folią każdą część osobno i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyciągnąć jedną część z lodówki i rozwałkować ją na blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) przez 13-14 minut. Studzić na kratce.
Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
Na suchej teflonowej patelni podsmażyć wiórki kokosowe, ale tylko do momentu, kiedy nabiorą ładnego rumianego koloru. Odstawić do wystygnięcia.
Zimne ciasteczka najpierw posmarować (za pomocą pędzelka) masą krówkową. Następnie (najlepiej robić to partiami!) wymieszać trochę wiórków z masą krówkową i układać tak uzyskaną papkę na ciasteczkach. Odłożyć na kratkę do zastygnięcia. 
W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już miękka, brać pojedynczo każde ciasteczko i maczać je od spodu w czekoladzie. Odłożyć do zastygnięcia. 
Pozostałą częścią czekolady zrobić na wierzchu ciasteczek delikatne zygzaczki.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz