wtorek, września 02, 2014

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami



Dzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce. Najfajniejsze w tym cieście jest to, że od początku do końca możemy obyć się bez piekarnika. Nawet podłoże sernika wykonane jest z kruszonych herbatników. Więc wystarczy nam lodówka, odrobina cierpliwości i już mamy pyszne ciasto serowe z truskawkami :)

Składniki:
  • 600 g twarogu
  • 300 g białej czekolady
  • 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 g herbatników
  • 70 g masła
Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1), przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć folię aluminiową i założyć obręcz, pozostawiając końce folii na zewnątrz tortownicy. Wyłożyć herbatniki i dociskając ręką, wyrównać na całej powierzchni (fot.2). Wstawić do lodówki. 

Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. 

Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać żelatynę i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki (fot.5) i zalać galaretką (fot.6). Wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki.

Źródło przepisu: kulinarnespotkania


  drukuj przepis

1 komentarz :

  1. Ależ on musiał być pyszny... Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń