niedziela, maja 18, 2014

Ciasto z budyniem i rabarbarem



Śmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej  :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl

Składniki na kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder - do posypania 
  • kilka łyżek bułki tartej
Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki - na 2 godziny.
W międzyczasie, rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę (około 2x2 cm). Przełożyć go do miski i zasypać cukrem. Odstawić aż puści sok i lekko zmięknie. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC (u mnie 180ºC przy termoobiegu).
Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń - ciasto z zamrażarki. 
Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika i piec około 45 minut przy temperaturze 200ºC - lub około 35 minut przy włączonym termoobiegu.


  drukuj przepis

6 komentarzy :

  1. pięknie Ci wyszła!
    eh szkoda, że na stylowych kopiują zdjęcia z blogów i nawet nie podają źródła... http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/05/szarlotka-z-rabarbarem-i-budyniem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, idealne ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam to ciasto wczoraj i jest mega pyszne 😃

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super! Na pewno zajrzę do Ciebie :)

      Usuń