czwartek, grudnia 26, 2013

Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami



Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy. 

Składniki na piernikowy spód:
  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • niewielka ilość pokruszonych biszkoptów do obsypania formy do ciasta
  • niewielka ilość rozpuszczonej margaryny do wysmarowania formy
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 160 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki (ok. 60 g) maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g rodzynek, namoczonych w przegotowanej wodzie
  • sok z 1/2 cytryny
Karmelizowane jabłka:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • niewielka ilość masła
Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypać pokruszonymi biszkoptami. Do rondelka przełożyć masło i wlać wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy (fot.1), piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Teraz czas na masę serową. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodać twaróg sernikowy, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.
Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2). Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy sernika z piekarnika! Należy poczekać, aż równomiernie opadnie.

Ostatnia warstwa - to warstwa jabłkowa. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (fot.3) (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciepły jeszcze sernik i równomiernie rozsmarować (fot.4). O na tym kończymy przygotowanie ciasta.
Ciasto odstawić do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy.

Źródło: kuchnia lidla


  drukuj przepis

5 komentarzy :

  1. bardzo mi się podoba ten Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szarlotkę i wszelkie ciasta z jabłkiem w roli głównej. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, fantastycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie ! ;3 już dziś wypróbuje twój przepis ! i dam znać jak wyszło ! masz ochotę zaglądnij do mnie :)

    http://slodkiefantazjekulinarne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń