piątek, grudnia 20, 2013

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe



Najwyższy czas na wyjątkowe aromaty świątecznej kuchni... a wśród nich zapach prawdziwej wanilii i cynamonu. Wystarczy tylko przygotować bardzo proste kruche ciasto i upiec wyjątkowo delikatne i aromatyczne rogaliki waniliowo-cynamonowe.

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g mielonych migdałów
  • 40 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
Posypka do rogalików:
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka startej laski cynamonu
  • 1 laska wanilii
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na deskę. Dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Następnie odrywając po kawałku, formować z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm a następnie pociąć go na krótsze części. Z każdej z nich uformować rogalik (fot.1). Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia (fot.2). Piec 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Teraz czas na przygotowanie posypki. Wszystkie składniki należy wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Wymieszać i trzymać zamknięte przez cały czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obtoczyć z każdej strony cukrem z cynamonem. Trzeba jedynie bardzo uważać, żeby rogaliki nam się nie pokruszyły w trakcie obtaczania, ponieważ są bardzo delikatne. 
Cukier z cynamonem i laską wanilii możemy zostawić także na później i używać do innych wypieków.

Źródło: kuchnialidla.pl


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz