Pralinki marcepanowe

by - marca 19, 2013



Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe z orzechami i odrobiną rumu.

Składniki na około 25 pralinek:
  • 20 dag gotowej masy marcepanowej
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 
  • 10 ml rumu
  • 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Masę marcepanową lekko ocieplić, żeby była bardziej miękka (ja włożyłam na 60 sek. do kuchenki mikrofalowej przy mocy 150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem.
Formować małe kuleczki (fot.1).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2). Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie poprzekładać do papilotek.

Źródło: atinabc.blox.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy