Babka dwukolorowa

by - marca 31, 2013



Babka dwukolorowa, to wyśmienity pomysł na wypieki świąteczne, kiedy już mamy bardzo mało czasu, a chcemy jeszcze upiec coś na szybko.

Składniki:
  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżka kakao
Masło roztopić i zestawić z ognia. Jajka ubić z cukrem, wlać przestudzone (jeszcze ciepłe) masło i dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać aromat pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie porcję - jedną jasną (większą), a drugą (mniejszą) należy wymieszać z łyżką kakao. 
Przygotować formę na babkę z kominkiem, którą należy dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw do formy wlać jasne ciasto (fot.1) a następnie ciemne (fot.2).
Piec w temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.

Źródło: wkuchennymoknie


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy