Torcik gruszkowy z kajmakiem

by - stycznia 28, 2013



Dziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionymi owocami są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.
 
Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 15 g ciemnego kakao
  • szczypta soli 
Składniki na krem: 

  • 500 g śmietany kremówki 30% 
  • 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 5 gruszek z puszki lub z kompotu  
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 3 łyżki rumu 
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki galaretki gruszkowej 
  • 150 g serka mascarpone 
  • 150 g śmietanki kremówki 30% 
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • płatki czekoladowe

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.

W szklance zaparzyć herbatę, dodać 3 łyżki rumu i 3 łyżeczki cukru. Zamieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekroić na dwa poziomie krążki (fot.1). Jeden z nich ułożyć na dnie spiętej tortownicy i nasączyć dobrze wystudzoną herbatą z rumem.

Teraz należy przygotować krem. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się rozpuścił. Odłożyć do małego rondelka 150 g kajmaku, a pozostałym posmarować biszkopt spięty tortownicą (fot.2). Do 150 g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się rozpuści w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez drobne sito, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia. 500 g śmietany kremówki ubić. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlać przestygnięty kajmak oraz żelatynę. 2/3 masy śmietanowej przełożyć na biszkopt posmarowany kajmakiem. Dwie gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć je do tężejącej śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Nasączyć go herbatą z rumem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.

Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając troszkę miejsca od krawędzi tortu na zrobienie rozetek. Następnie gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Przed podaniem tort wstawić jeszcze na minimum 2 godziny do lodówki.

Źródło: malacukierenka


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

6 komentarzy

  1. Mmm, słodko się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam zapraszam do Libster blog http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/dziekuje-bardzo-za-nominacje-do.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny ten tort,aż ślinka cieknie. Będę musiała wykorzystać ten przepis i wrzucić na swojego bloga. Lubię takie naturalne torty bez tony sztucznych dekoracji i ozdobników. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To koniecznie podziel się wynikami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń